Sakari Alhopuros stiftelse donerar en miljon euro till den finländska vaccinforskningen

Styrelsen för Sakari Alhopuros stiftelse har beslutat att donera en miljon euro till professor Kalle Sakselas forskningsgrupp. Medlen styrs till den virologiska grundforskningen kring coronaviruset.

Publiserat 25.2.2021

– Stiftelsen anser att den finländska vaccinforskningen är ytterst viktig för att vi ska få bukt med pandemin. Ett mer långsiktigt mål är att trygga den framtida forskningen i Finland. Beredskapen inför kommande pandemier förutsätter spetskompetens i branschen, och den vill vi främja genom vår donation, säger medicinalrådet Sakari Alhopuro, stiftelsens grundare.

Enligt Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfors universitet, förbättrar donationen från Sakari Alhopuros siftelse på ett avgörande sätt förutsättningarna för forskningen – nu och i framtiden.

Preliminära undersökningar visar att det nässprayvaccin som Sakselas forskningsgrupp har tagit fram ger ett betydligt effektivare skydd mot viruset än de vaccin som injiceras intramuskulärt. Vaccinet kan också snabbt modifieras när viruset förändras, vilket gör det möjligt att ligga i täten i kapplöpningen.

– Vårt primära mål är att utveckla ett så fullgott vaccin som möjligt mot coronaviruset. Ett mer långsiktigt mål är att förbättra Finlands beredskap inför framtida pandemier och återuppliva den industriella vaccintillverkningen i Finland, säger Saksela.

Han betonar att högklassig forskning vid universiteten utgör grunden för allt.  

– Donationen från Sakari Alhopuros stiftelse förbättrar avsevärt förutsättningarna för vår verksamhet. Den gör det möjligt för oss att utöka det team som arbetar med vaccinationsforskning vid Helsingfors universitet och tryggar en långsiktig verksamhet. Det här är på många sätt en fantastisk nyhet, säger Saksela.

 

Närmare uppgifter: 

Verkställande direktör Carita Rantanen
tfn +358 40 503 9609, carita.rantanen(at)sakarialhopuronsaatio.fi 

Professor Kalle Saksela
tfn +358 50 569 1902, kalle.saksela@helsinki.fi

 

Bilden av Kalle Saksela: Linda Tammisto, Helsingfors universitet

                                                   

Medicinalrådet Sakari Alhopuros stiftelse har som mål att stödja och främja högklassig medicinsk forskning, naturens mångfald, företagande och välfärd och kultur i det finländska samhället. Stiftelsens styrelse fattar årligen beslut om tyngdpunktsområdena för de stipendier som kan sökas och information om dem läggs ut på stiftelsens webbplats.

 

Läs mer