Vi flaggar för den finländska naturen

Publicerat 28.8.2021

Finska naturens dag firas lördagen den 28 augusti. Den finländska naturen har varje år sedan 2013 uppmärksammats den sista lördagen i augusti. Syftet med dagen är att uppmuntra människor att ge sig ut i naturen och att samla medborgarna för att fira och uppskatta den finländska naturen.

Var och en kan fira dagen på det sätt man själv önskar. Gemensamma jippon ordnas också, såsom blåbärspaj- eller Sov en natt utomhus-utmaningarna. Dessutom rekommenderar inrikesministeriet flaggning på Finska naturens dag. Utöver att hissa flaggan kan man också annars fira med hjälp av flaggor och t.ex. genom att klä sig i blåvitt eller genom att göra mat med ingredienser ur den finländska naturen.

Första gången som Finska naturens dag ordnades firades den under några evenemang arrangerade av naturaktörer, men den har senare utvecklats till en fest för hela folket. Under Finland 100-jubileumsåret firade man naturen under hela fyra dagar, under benämningen Naturdagarna. Samma år gav inrikesministeriet för första gången en flaggningsrekommendation och Finland blev då veterligen det första landet som officiellt flaggar för sin natur. År 2023 blir Finska naturens dag en vedertagen flaggdag.

Läs mer om Finska naturens dag på adressen https://suomenluonnonpaiva.fi/.

 

Bilden: Vastavalo / Milla Rasila

Läs mer