Tidig identifiering av metastaser skulle förbättra vårdresultaten vid prostatacancer

Trots att prostatacancer har en mycket god prognos avlider cirka 900 män i Finland årligen i metastaserad prostatacancer. För att kunna välja rätt behandling genast när cancern konstateras borde man kunna upptäcka metastaser med hjälp av spridningsundersökningar redan i detta skede. Många lovande metoder för att klarlägga spridningen håller nu på att utvecklas.

Publiserat: 1.10.2021
Skribent: Otto Ettala

Enligt de nuvarande vårdrekommendationerna för prostatacancer bör man undersöka spridningen med hjälp av helkroppsdatortomografi och skelettkarta, trots att man vet att dessa inte är särskilt känsliga när det gäller att konstatera metastaser.

Man har redan i flera år letat efter ett bra ersättande alternativ till dessa traditionella spridningsundersökningar. Det mest lovande alternativet bland många är positronemissionstomografin, så kallad PSMA-PET, som grundar sig på en prostataspecifik cellmembranantigen. Avbildningen grundar sig på en radioaktiv markör som binder sig vid PSMA-molekylen som finns i cellmembranen i normala prostataceller och i prostatacancerceller. Spridningen av markören i kroppen tolkas med hjälp av en PET-kamera som identifierar positronstrålningen och bilden kombineras vanligen med en datortomografi av kroppen. Vi har redan tidigare påvisat att PSMA-PET helt klart är en mer känslig avbildningsmetod än de traditionella spridningsundersökningarna.

PSMA-PET-avbildning kan tänkas öka ojämlikheten

PSMA-PET är en lovande metod, men dess användning för spridningsundersökning är förknippad med flera utmaningar. För det första är PET-kameror dyra och sådana finns inte vid alla enheter som sköter prostatacancerpatienter. För det andra är tolkningen av PSMA-PET inte helt entydig. Speciellt svårt är det att bedöma PSMA-ansamlingar i skelettet, och det är inte möjligt att í fråga om alla ansamlingar med säkerhet fastställa om de överhuvudtaget är metastaser eller inte.  

Det är möjligt att PSMA-PET inom några år kommer att ersätta de traditionella spridningsundersökningarna i vårdrekommendationerna för prostatacancer. Då finns det en risk för att män som diagnosticeras med prostatacancer hamnar i en ojämlik ställning, eftersom alla inte har möjlighet att genomgå en PSMA-PET-undersökning. Dessutom bekymrar det oss att vi inte helt exakt vet vilka PSMA-ansamlingar som borde tolkas som metastaser och vilka som är godartade.

Tillgänglighet en fördel för PSMA-SPECT-avbildning

Vår forskningsgrupp håller på att inleda en studie där vi utreder hur PSMA-SPECT-avbildning kan användas som spridningsundersökning vid prostatacancer. PSMA-SPECT bygger på samma idé som PSMA-PET: en radioaktiv markör binder sig vid en PSMA-molekyl. Skillnaden är den att spridningen av det radioaktiva ämnet i kroppen tolkas med en gammakamera i stället för med en PET-kamera, dvs. med samma kamera som används för den traditionella skelettkartan. En god sida är att en gammakamera finns vid varje enhet som behandlar prostatacancer.

Vår ambition är att också klarlägga hur exakt man genom PSMA-avbildning kan konstatera metastaser. Vi har planerat att ta provbitar av oklara PSMA-ansamlingar i skelettet för att kunna fastställa om de är metastaser eller godartade förändringar.

Tack vare den finansiering som Sakari Alhopuros stiftelse beviljat kan vi genomföra vår studie i planerad omfattning. Om PSMA-SPECT skulle visa sig vara minst lika bra som PSMA-PET, skulle detta ha en avsevärd betydelse för utvecklingen av spridningsundersökningar av prostatacancer, och särskilt i syfte att minska ojämlikheten mellan patienterna.

Bilden av skribenten.

 

 

 

Otto Ettala arbetar som specialistläkare i urologi på ÅUCS och som klinisk lärare i kirurgi vid Åbo universitet. Han disputerade vid Åbo universitet år 2015 i ämnet riskfaktorer för erektionsstörningar. För närvarande undersöker hans forskningsgrupp huvudsakligen diagnostisk avbildning av cancer, särskilt prostatacancer.

 

 

 

Bilden: Shutterstock

Läs mer