Maailma tarvitsee tutkittua tietoa.

Sakari Alhopuron säätiö tukee ja edistää lääketieteellistä tutkimusta, luonnon monimuotoisuutta, yrittäjyyttä sekä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja kulttuuria.

Lääketiede

Sakari Alhopuron säätiö myöntää apurahoja erityisesti nuorille tutkijoille, jotta heillä olisi mahdollisuus menestykselliseen tutkimustyöhön ja tutkijanuransa edistämiseen myös väitöstutkimuksen jälkeen. 

Apurahan hakijalle

Luonto

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallomme tulevaisuuteen tarvitaan lisää tutkimustietoa. Säätiö haluaa edistää luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä, joka luo edellytyksiä luonnon kestävälle käytölle.

Apurahan hakijalle

Ajankohtaista

Hyvää säätiöpäivää!

Tuoreen selvityksen mukaan säätiöt tukivat vuonna 2021 yli 580 miljoonalla eurolla tiedettä, taidetta ja kansalaistoimintaa.

Lue lisää

Säätiön perustanut Sakari Alhopuro:

ELÄMÄN TARKOITUS LÖYTYY MUIDEN AUTTAMISESTA

– Mikä on elämän tarkoitus? Lääkärinä olen usein miettinyt, että elämän tarkoitus löytyy muiden auttamisesta, lääkintöneuvos Sakari Alhopuro sanoo.

Lue lisää

BLOGI

Tutustu tutkijoiden työhön lukemalla blogisarjaamme!

Raskausmyrkytyksen seulontaohjelmaa kehitetään PEPPI-tutkimuksella

Raskausmyrkytys on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä syistä synnyttäjien ja vastasyntyneiden sairastumisiin ja kuolemiin. Raskausmyrkytyksen kehittymisen riskiä voidaan kuitenkin vähentää aspiriinihoidon avulla. Riskiryhmän varhainen tunnistaminen on siis tärkeää, minkä vuoksi raskausmyrkytysten seulontaohjelmaa kehitetään nyt tutkimuksen avulla.

Lue lisää

Uupumus on MS-taudissa yleinen mutta huonosti ymmärretty oire

MS-tauti on yleisin keskushermoston autoimmuunisairaus, johon liittyy usein myös toimintakykyä merkittävästi rajoittava uupumusoire. Oireen syntymekanismeja ei vielä tarkoin tunneta. Uupumusoireen taustalla olevista syistä tarvitaan lisää tietoa, jotta potilaille voitaisiin kehittää uusia ja tehokkaampia hoitomuotoja.

Lue lisää

Voidaanko unta parantamalla tukea tehohoitopotilaiden toipumista?

Suurin osa teho-osaston potilaista kärsii liian vähäisestä ja katkonaisesta unesta, mikä vaikuttaa kielteisesti potilaiden hyvinvointiin. Tieto perustuu pitkälti potilaiden subjektiivisiin kokemuksiin. Nyt aiheesta halutaan saada tieteellisesti tutkittua tietoa muun muassa koneoppimiseen perustuvia menetelmiä hyödyntämällä.

Lue lisää

Artikkelit

A.I. Virtanen -palkinto professori Pentti Huoviselle

Suomen ainoan tieteen nobelistin mukaan nimetty A. I. Virtanen -palkinto on myönnetty professori Pentti Huoviselle. Palkinto on tunnustus Huovisen bakteerien parissa tekemästä kansainvälisestikin merkittävästä tutkimustyöstä.

Lue lisää

Emeritusprofessori Pekka Niemelä: ”Luontokadon juurisyitä voidaan etsiä valistuksen aikakaudelta”

Turun yliopiston biodiversiteetti- ja ympäristötieteen emeritusprofessori Pekka Niemelä ei tyydy selittämään kiihtyvää luontokatoa pelkästään ilmastonmuutoksella ja siihen liittyvillä tekijöillä. Niemelän mukaan luonnon nykytilan juurisyyt ulottuvat valistuksen aikaan, jolloin ihminen kohotti itsensä luonnon yläpuolelle – kohtalokkain seurauksin.

Lue lisää

Yhteystiedot

Sakari Alhopuron säätiö

Carita Rantanen, KTM, eMBA
toimitusjohtaja
Puh. 040 503 9609

Säätiön hallitus

Sakari Alhopuro, LKT
lääkintöneuvos
hallituksen puheenjohtaja
Pentti Huovinen, LKT
bakteeriopin professori
hallituksen varapuheenjohtaja
Jyri Heinonen, varatuomari
asianajaja
hallituksen jäsen
Ilppo Vuorinen, FT
ympäristötutkimuksen professori emeritus
hallituksen jäsen

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sakarialhopuronsaatio.fi

Tietosuojaseloste

Lue lisää