Maailma tarvitsee tutkittua tietoa.

Sakari Alhopuron säätiö tukee ja edistää lääketieteellistä tutkimusta, luonnon monimuotoisuutta, yrittäjyyttä sekä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja kulttuuria.

Lääketiede

Sakari Alhopuron säätiö myöntää apurahoja erityisesti nuorille tutkijoille, jotta heillä olisi mahdollisuus menestykselliseen tutkimustyöhön ja tutkijanuransa edistämiseen myös väitöstutkimuksen jälkeen. 

Apurahan hakijalle

Luonto

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallomme tulevaisuuteen tarvitaan lisää tutkimustietoa. Säätiö haluaa edistää luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä, joka luo edellytyksiä luonnon kestävälle käytölle.

Apurahan hakijalle

Ajankohtaista

Vuoden 2022 apurahat on jaettu

Sakari Alhopuron säätiö on myöntänyt lääketieteen ja luonnontieteen tutkimukseen kaikkiaan lähes 900 000 euroa. Apurahaa jaetaan tänä vuonna yhteensä 18 tutkijalle. Osa heistä saa jatkorahoitusta säätiön tuella aiemmin käynnistyneen tutkimushankkeen jatkamiseen.

Lue lisää

Säätiön perustanut Sakari Alhopuro:

ELÄMÄN TARKOITUS LÖYTYY MUIDEN AUTTAMISESTA

– Mikä on elämän tarkoitus? Lääkärinä olen usein miettinyt, että elämän tarkoitus löytyy muiden auttamisesta, lääkintöneuvos Sakari Alhopuro sanoo.

Lue lisää

BLOGI

Tutustu tutkijoiden työhön lukemalla blogisarjaamme!

Ihmeelliset imusolmukkeet – mitä voimme vielä löytääkään?

Hei sinä siellä – sukella kanssani ihmeelliseen imusolmukkeeseen, tule tutkimaan immuunijärjestelmää ja mykisty sen kyvystä pitää meistä huolta!

Lue lisää

Voiko ekologiaan perustuvaa tietoa hyödyntää ihmisen sairauksien hoidossa?

Mikrobiomeista eli eri elinympäristöissä elävistä mikrobiyhteisöistä ja niiden kollektiivisesta toiminnasta on runsaasti tutkimustietoa. Sen sijaan mikrobien ekosysteemejä säätelevistä ekologisista ja evolutiivisista lainalaisuuksista tiedämme huomattavasti vähemmän, minkä vuoksi esimerkiksi ihmisen sairauksiin soveltuvien mikrobihoitojen kehittäminen on ollut hidasta. Nyt tietoa kartutetaan rakentamalla ja tutkimalla yksinkertaistettuja suolistomikrobien yhteisöjä laboratoriossa.

Lue lisää

Kudoksia säästävä nielurisaleikkaus jatkossa myös aikuisille?

Nielurisaleikkaus on yksi tavallisimmista kirurgisista toimenpiteistä – sekä aikuisilla että lapsilla. Lapsipotilailta nielurisat poistetaan yhä useammin osittain, mikä muun muassa nopeuttaa toipumista. Nyt tutkimuksella pyritään selvittämään, soveltuisiko nielun kudoksia säästävä leikkausmenetelmä myös aikuisten nielurisoista aiheutuvien ongelmien hoitoon.

Lue lisää

Artikkelit

A.I. Virtanen -palkinto professori Pentti Huoviselle

Suomen ainoan tieteen nobelistin mukaan nimetty A. I. Virtanen -palkinto on myönnetty professori Pentti Huoviselle. Palkinto on tunnustus Huovisen bakteerien parissa tekemästä kansainvälisestikin merkittävästä tutkimustyöstä.

Lue lisää

Emeritusprofessori Pekka Niemelä: ”Luontokadon juurisyitä voidaan etsiä valistuksen aikakaudelta”

Turun yliopiston biodiversiteetti- ja ympäristötieteen emeritusprofessori Pekka Niemelä ei tyydy selittämään kiihtyvää luontokatoa pelkästään ilmastonmuutoksella ja siihen liittyvillä tekijöillä. Niemelän mukaan luonnon nykytilan juurisyyt ulottuvat valistuksen aikaan, jolloin ihminen kohotti itsensä luonnon yläpuolelle – kohtalokkain seurauksin.

Lue lisää

Yhteystiedot

Sakari Alhopuron säätiö

Carita Rantanen, KTM, eMBA
toimitusjohtaja
Puh. 040 503 9609

Säätiön hallitus

Sakari Alhopuro, LKT
lääkintöneuvos
hallituksen puheenjohtaja
Pentti Huovinen, LKT
bakteeriopin professori
hallituksen varapuheenjohtaja
Jyri Heinonen, varatuomari
asianajaja
hallituksen jäsen
Ilppo Vuorinen, FT
ympäristötutkimuksen professori emeritus
hallituksen jäsen

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sakarialhopuronsaatio.fi

Tietosuojaseloste

Lue lisää