Maailma tarvitsee tutkittua tietoa.
Sakari Alhopuron säätiö tukee ja edistää lääketieteellistä tutkimusta, luonnon monimuotoisuutta, yrittäjyyttä sekä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja kulttuuria.
Lääketiede
Sakari Alhopuron säätiö myöntää apurahoja erityisesti nuorille tutkijoille, jotta heillä olisi mahdollisuus menestykselliseen tutkimustyöhön ja tutkijanuransa edistämiseen myös väitöstutkimuksen jälkeen.
Luonto
Ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallomme tulevaisuuteen tarvitaan lisää tutkimustietoa. Säätiö haluaa edistää luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä, joka luo edellytyksiä luonnon kestävälle käytölle.
Ajankohtaista
Apurahahaku on päättynyt
Vuoden 2023 apurahahaku on päättynyt. Apurahan hakijoille ilmoitetaan päätöksestä sähköpostitse, ja apurahan saajien nimet julkaistaan myös säätiön verkkosivuilla.
Säätiön perustanut Sakari Alhopuro:
ELÄMÄN TARKOITUS LÖYTYY MUIDEN AUTTAMISESTA
– Mikä on elämän tarkoitus? Lääkärinä olen usein miettinyt, että elämän tarkoitus löytyy muiden auttamisesta, lääkintöneuvos Sakari Alhopuro sanoo.
BLOGI
Tutustu tutkijoiden työhön lukemalla blogisarjaamme!
Perusterveydenhuollon diabetespotilaista tarvitaan lisää tutkimustietoa
Suomessa on noin 350 000 tyypin 2 diabeetikkoa, ja noin 100 000 suomalaista sairastaa tautia tietämättään. Diabetes aiheuttaa inhimillistä kärsimystä ja menetettyjä elinvuosia, joten sen hoitoa ja seurantaa on tärkeää edistää. Suurin osa tyypin 2 diabetespotilaista hoidetaan perusterveydenhuollossa, minkä vuoksi tarvitaan tutkittua tietoa juuri tältä potilasjoukolta.Kiihdyttääkö maailman käytetyin torjunta-aine globaalia pölyttäjäkatoa?
Pölyttäjäkato on globaalin ruoantuotannon ja luonnon monimuotoisuuden vakavimpia uhkia. Pölyttäjien tuottamat ekosysteemipalvelut ovat elintärkeitä niin luonnonkasveille kuin maatalouden tuottavuudellekin. Tutkimusryhmämme selvittää parhaillaan glyfosaatin eli maailman yleisimmin käytetyn rikkakasvimyrkyn yhteyksiä pölyttäjäkatoon.Tuleeko antibioottiresistenssistä seuraava globaali kriisi?
Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat vuosittain jopa noin 1,2 miljoonaa kuolemaa. Ennusteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä bakteerien antibioottiresistenssi eli kyky vastustaa antibioottien vaikutusta aiheuttaa jopa enemmän kuolemia kuin syöpä. Kriisin välttämiseksi tarvitaan lisää tutkimustietoa resistenssin taustalla olevista syistä.Artikkelit
Ensimmäinen Sakari Alhopuro -palkinto professori Kalervo Väänäselle ja saaristoluontokuvaaja Jaakko Ruolalle
Sakari Alhopuron säätiön hallitus on myöntänyt Sakari Alhopuro -palkinnon professori Kalervo Väänäselle ja luontokuvaaja Jaakko Ruolalle. Tunnustus myönnettiin vaikuttavasta työstä, jota palkitut ovat tehneet Saaristomeren suojelun edistämiseksi. Nyt ensimmäistä kertaa myönnetty palkinto on suuruudeltaan 50 000 euroa, ja summa jaetaan tasan palkinnonsaajien kesken.Saaristomeren pelastaminen vaatii lainsäädäntöä, keppiä ja porkkanoita
Saaristomeri on yksi Suomen upeimmista luontokohteista – mutta kuinka pitkään? Fosforin rehevöittämässä meressä vellovat sinilevälautat uhkaavat tuhota ainutlaatuisen merialueen luonto- ja virkistysarvot sekä saariston elinkeinot. Nykyisen kehityksen kääntämiseksi tarvitaan välittömiä, velvoittavia ja tehokkaita toimenpiteitä.A.I. Virtanen -palkinto professori Pentti Huoviselle
Suomen ainoan tieteen nobelistin mukaan nimetty A. I. Virtanen -palkinto on myönnetty professori Pentti Huoviselle. Palkinto on tunnustus Huovisen bakteerien parissa tekemästä kansainvälisestikin merkittävästä tutkimustyöstä.Emeritusprofessori Pekka Niemelä: ”Luontokadon juurisyitä voidaan etsiä valistuksen aikakaudelta”
Turun yliopiston biodiversiteetti- ja ympäristötieteen emeritusprofessori Pekka Niemelä ei tyydy selittämään kiihtyvää luontokatoa pelkästään ilmastonmuutoksella ja siihen liittyvillä tekijöillä. Niemelän mukaan luonnon nykytilan juurisyyt ulottuvat valistuksen aikaan, jolloin ihminen kohotti itsensä luonnon yläpuolelle – kohtalokkain seurauksin.Yhteystiedot
Sakari Alhopuron säätiö
Säätiön hallitus
bakteeriopin professori
asianajaja
ympäristötutkimuksen professori emeritus
diplomaatti
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sakarialhopuronsaatio.fi