Maailma tarvitsee tutkittua tietoa.

Sakari Alhopuron säätiö tukee ja edistää lääketieteellistä tutkimusta, luonnon monimuotoisuutta, yrittäjyyttä sekä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja kulttuuria.

Lääketiede

Sakari Alhopuron säätiö myöntää apurahoja erityisesti nuorille tutkijoille, jotta heillä olisi mahdollisuus menestykselliseen tutkimustyöhön ja tutkijanuransa edistämiseen myös väitöstutkimuksen jälkeen. 

Apurahan hakijalle

Luonto

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallomme tulevaisuuteen tarvitaan lisää tutkimustietoa. Säätiö haluaa edistää luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä, joka luo edellytyksiä luonnon kestävälle käytölle.

Apurahan hakijalle

Ajankohtaista

Lämpimät onnittelut apurahansaajille!

Sakari Alhopuron säätiön hallitus on päättänyt rahoittaa 20 tohtoritutkijan työtä sekä Helsingin yliopiston koronarokotetutkimusta yhteensä 915 000 eurolla.

Lue lisää

Säätiön perustanut Sakari Alhopuro:

ELÄMÄN TARKOITUS LÖYTYY MUIDEN AUTTAMISESTA

– Mikä on elämän tarkoitus? Lääkärinä olen usein miettinyt, että elämän tarkoitus löytyy muiden auttamisesta, lääkintöneuvos Sakari Alhopuro sanoo.

Lue lisää

BLOGI

Tutustu tutkijoiden työhön lukemalla blogisarjaamme!

Poxvirus piinasi ravihevosia – miten ehkäistä tulevia epidemioita?

Muutama vuosi sitten arviolta satoja suomalaisia hevosia sairastui nopeasti leviävään ihotulehdukseen. Epidemian takaa paljastui uudenlainen poxvirus, jonka epäillään aiheuttaneen oireita myös hevosia hoitaneille ihmisille. Viruksen tutkiminen auttaa tunnistamaan tulevat epidemiat ajoissa ja minimoimaan niiden vaikutukset.

Lue lisää

Täällä alkaa olla kuuma – miten kasviplankton sopeutuu lämpötilan nousuun?

Kasviplanktonilla on tärkeä rooli vesiekosysteemeissä, minkä lisäksi se tuottaa puolet maapallon hapesta. Ilmastonmuutos haastaa kuitenkin vesistöissä kelluvaa kasviplanktonia. Tutkimusryhmä selvittää, miten kasviplankton sopeutuu lämpeneviin olosuhteisiin eri puolilla Eurooppaa.

Lue lisää

Levinnyt syöpä voidaan tulevaisuudessa lääkitä

Etäpesäkkeitä muodostanut syöpä on usein parantumaton, ja levinneen syövän hoitaminen on lääketieteessä yhä ratkaisematon ongelma. Tehokkaiden hoitokeinojen kehittäminen edellyttää perustavanlaatuista ymmärrystä siitä, miten etäpesäkkeet kasvavat erilaisissa kudoksissa.

Lue lisää

Artikkelit

”Tieni tutkijaksi alkoi Seilin saarelta”

Biologian opiskelija Katja Mäkinen ei osannut kesällä 2011 kuvitella, että ensimmäinen oman alan harjoittelupaikka Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksella muuttaisi haaveet opettajan ammatista. Niin kuitenkin kävi, että kenttätyöt Seilin saarella sytyttivät kipinän tutkimustyöhön ja johtivat Mäkisen tutkijan uralle.

Lue lisää

Nenän kautta koronan kimppuun

Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan koronavirustartunta voidaan todennäköisemmin ehkäistä tehokkaasti nenän kautta annettavalla rokotteella. Nenäsumuterokotteen lisäksi tutkijat kehittävät biologiseksi maskiksi kuvailtua nenäsumutetta. Kyse on kahdesta eri valmisteesta, jotka perustuvat erilaiseen teknologiaan ja eroavat käytöltään. Nenäsumute voisi täydentää rokotteiden antamaa suojaa ja soveltuisi erityisesti niille, joiden rokotevaste on puutteellinen.

Lue lisää

Ensimmäinen Sakari Alhopuro -palkinto professori Kalervo Väänäselle ja saaristoluontokuvaaja Jaakko Ruolalle

Sakari Alhopuron säätiön hallitus on myöntänyt Sakari Alhopuro -palkinnon professori Kalervo Väänäselle ja luontokuvaaja Jaakko Ruolalle. Tunnustus myönnettiin vaikuttavasta työstä, jota palkitut ovat tehneet Saaristomeren suojelun edistämiseksi. Nyt ensimmäistä kertaa myönnetty palkinto on suuruudeltaan 50 000 euroa, ja summa jaetaan tasan palkinnonsaajien kesken.

Lue lisää

Saaristomeren pelastaminen vaatii lainsäädäntöä, keppiä ja porkkanoita

Saaristomeri on yksi Suomen upeimmista luontokohteista – mutta kuinka pitkään? Fosforin rehevöittämässä meressä vellovat sinilevälautat uhkaavat tuhota ainutlaatuisen merialueen luonto- ja virkistysarvot sekä saariston elinkeinot. Nykyisen kehityksen kääntämiseksi tarvitaan välittömiä, velvoittavia ja tehokkaita toimenpiteitä.

Lue lisää

Yhteystiedot

Sakari Alhopuron säätiö

Carita Rantanen, KTM, eMBA
toimitusjohtaja
Puh. 040 503 9609

Säätiön hallitus

Pentti Huovinen, LKT
bakteeriopin professori
hallituksen puheenjohtaja
Jyri Heinonen, varatuomari
asianajaja
hallituksen varapuheenjohtaja
Ilppo Vuorinen, FT
ympäristötutkimuksen professori emeritus
hallituksen jäsen
Saara Alhopuro, VTM
diplomaatti
hallituksen jäsen

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sakarialhopuronsaatio.fi

Tietosuojaseloste

Lue lisää