Maailma tarvitsee tutkittua tietoa.

Sakari Alhopuron säätiö tukee ja edistää lääketieteellistä tutkimusta, luonnon monimuotoisuutta, yrittäjyyttä sekä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja kulttuuria.

Lääketiede

Sakari Alhopuron säätiö myöntää apurahoja erityisesti nuorille tutkijoille, jotta heillä olisi mahdollisuus menestykselliseen tutkimustyöhön ja tutkijanuransa edistämiseen myös väitöstutkimuksen jälkeen. 

Apurahan hakijalle

Luonto

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallomme tulevaisuuteen tarvitaan lisää tutkimustietoa. Säätiö haluaa edistää luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä, joka luo edellytyksiä luonnon kestävälle käytölle.

Apurahan hakijalle

Ajankohtaista

Apurahahaku on päättynyt

Vuoden 2023 apurahahaku on päättynyt. Apurahan hakijoille ilmoitetaan päätöksestä sähköpostitse, ja apurahan saajien nimet julkistetaan säätiön internetsivuilla toukokuun loppuun mennessä.

Lue lisää

Säätiön perustanut Sakari Alhopuro:

ELÄMÄN TARKOITUS LÖYTYY MUIDEN AUTTAMISESTA

– Mikä on elämän tarkoitus? Lääkärinä olen usein miettinyt, että elämän tarkoitus löytyy muiden auttamisesta, lääkintöneuvos Sakari Alhopuro sanoo.

Lue lisää

BLOGI

Tutustu tutkijoiden työhön lukemalla blogisarjaamme!

Ympäristön muuttuminen lisää tautitaakkaa Kenian Taitavuorilla

Dengue, malaria ja keltakuume ovat yleisimpiä vektorivälitteisiä tartuntatauteja eli tauteja, jotka siirtyvät ihmisiin infektoituneista hyttysistä ja muista niveljalkaisista. Ilmastonmuutos on lisännyt niiden esiintyvyyttä, ja maailman väestöstä 80 prosenttia elää korkean tautiriskin alueella – tutkimustietoa tarvitaan siis lisää.

Lue lisää

Vaikuttavatko mikrobisto ja metaboliitit pre-eklampsian syntyyn?

Pre-eklampsiaan eli aiemmin raskausmyrkytykseksi kutsuttuun komplikaatioon sairastuu 2–3 prosenttia suomalaisista synnyttäjistä, ja maailmalla sen seurauksena menehtyy yli 70 000 äitiä ja 500 000 lasta vuosittain. Pre-eklampsian syntymekanismit ovat edelleen epäselviä, vaikka se tunnistettiin jo ennen ajanlaskumme alkua. Tutkimusryhmämme selvittää nyt mikrobiston ja metaboliittien yhteyttä taudin syntyyn.

Lue lisää

Perusterveydenhuollon diabetespotilaista tarvitaan lisää tutkimustietoa

Suomessa on noin 350 000 tyypin 2 diabeetikkoa, ja noin 100 000 suomalaista sairastaa tautia tietämättään. Diabetes aiheuttaa inhimillistä kärsimystä ja menetettyjä elinvuosia, joten sen hoitoa ja seurantaa on tärkeää edistää. Suurin osa tyypin 2 diabetespotilaista hoidetaan perusterveydenhuollossa, minkä vuoksi tarvitaan tutkittua tietoa juuri tältä potilasjoukolta.

Lue lisää

Artikkelit

Ensimmäinen Sakari Alhopuro -palkinto professori Kalervo Väänäselle ja saaristoluontokuvaaja Jaakko Ruolalle

Sakari Alhopuron säätiön hallitus on myöntänyt Sakari Alhopuro -palkinnon professori Kalervo Väänäselle ja luontokuvaaja Jaakko Ruolalle. Tunnustus myönnettiin vaikuttavasta työstä, jota palkitut ovat tehneet Saaristomeren suojelun edistämiseksi. Nyt ensimmäistä kertaa myönnetty palkinto on suuruudeltaan 50 000 euroa, ja summa jaetaan tasan palkinnonsaajien kesken.

Lue lisää

Saaristomeren pelastaminen vaatii lainsäädäntöä, keppiä ja porkkanoita

Saaristomeri on yksi Suomen upeimmista luontokohteista – mutta kuinka pitkään? Fosforin rehevöittämässä meressä vellovat sinilevälautat uhkaavat tuhota ainutlaatuisen merialueen luonto- ja virkistysarvot sekä saariston elinkeinot. Nykyisen kehityksen kääntämiseksi tarvitaan välittömiä, velvoittavia ja tehokkaita toimenpiteitä.

Lue lisää

A.I. Virtanen -palkinto professori Pentti Huoviselle

Suomen ainoan tieteen nobelistin mukaan nimetty A. I. Virtanen -palkinto on myönnetty professori Pentti Huoviselle. Palkinto on tunnustus Huovisen bakteerien parissa tekemästä kansainvälisestikin merkittävästä tutkimustyöstä.

Lue lisää

Emeritusprofessori Pekka Niemelä: ”Luontokadon juurisyitä voidaan etsiä valistuksen aikakaudelta”

Turun yliopiston biodiversiteetti- ja ympäristötieteen emeritusprofessori Pekka Niemelä ei tyydy selittämään kiihtyvää luontokatoa pelkästään ilmastonmuutoksella ja siihen liittyvillä tekijöillä. Niemelän mukaan luonnon nykytilan juurisyyt ulottuvat valistuksen aikaan, jolloin ihminen kohotti itsensä luonnon yläpuolelle – kohtalokkain seurauksin.

Lue lisää

Yhteystiedot

Sakari Alhopuron säätiö

Carita Rantanen, KTM, eMBA
toimitusjohtaja
Puh. 040 503 9609

Säätiön hallitus

Pentti Huovinen, LKT
bakteeriopin professori
hallituksen puheenjohtaja
Jyri Heinonen, varatuomari
asianajaja
hallituksen varapuheenjohtaja
Ilppo Vuorinen, FT
ympäristötutkimuksen professori emeritus
hallituksen jäsen
Saara Alhopuro, VTM
diplomaatti
hallituksen jäsen

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sakarialhopuronsaatio.fi

Tietosuojaseloste

Lue lisää