Pohjoisen lintuja -valokuvanäyttely 1.–30.9.2021

Julkaistu 28.8.2021

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro tunnetaan taitavana luontovalokuvaajana ja suurena luonnon ystävänä. Kuvausmatkoillaan eri puolilla Pohjois-Suomea kierrellyt Alhopuro kertoo hämmästyneensä, miten konkreettisesti ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät pohjoisen luonnossa jo nyt.

– Tunturi-Lapin kasvit ja eläimet kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten. Lumipeitteen väheneminen uhkaa monia lajeja, muun muassa ahmaa ja naalia. Naali on esimerkki lajista, jonka olemme menettämässä kokonaan, Alhopuro sanoo.

Erityisen herkästi ilmastonmuutos vaikuttaa Lapin hyönteislajeihin ja niiden määriin. Ilmaston lämpenemisen myötä osa hyönteisistä katoaa ja uusia lajeja tulee tilalle. Yksi Lappiin levinneistä tuhohyönteisistä on tunturikoivuja tuhoava hallamittari, jonka yleistyminen on kasvattanut puuttomien tunturialueiden pinta-alaa.

– Hyönteislajeissa tapahtuvat muutokset vaikuttavat merkittävästi pohjoisen kasvillisuuteen ja linnustoon. Pohjoisessa on useita erittäin uhanalaisia lintuja, kuten kiiruna, tunturipöllö, suokukko ja vesipääsky.

Upeilla lintukuvillaan Alhopuro haluaa havahduttaa ihmiset puolustamaan ainutlaatuista luontoamme ja hillitsemään ilmastonmuutosta omilla teoillaan ja valinnoillaan.

Pohjoisen lintuja -valokuvanäyttely avataan Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa 1.9.2021. Yleisölle näyttely on avoinna 2.–30.9. Taidekappeli sijaitsee Turussa, Hirvensalon saaressa.

www.taidekappeli.fi

 

Lue lisää