A.I. Virtanen -palkinto professori Pentti Huoviselle

Suomen ainoan tieteen nobelistin mukaan nimetty A. I. Virtanen -palkinto on myönnetty professori Pentti Huoviselle. Palkinto on tunnustus Huovisen bakteerien parissa tekemästä kansainvälisestikin merkittävästä tutkimustyöstä.

Julkaistu 12.1.2022

Sakari Alhopuron säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen on saanut arvostetun A. I. Virtanen -palkinnon tunnustuksena laaja-alaisesta ja korkeatasoisesta tutkimustyöstään. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto jaetaan aina joulukuun 10. päivänä – päivämäärä on sama, jona professori Artturi Ilmari Virtanen vastaanotti kemian Nobel-palkinnon vuonna 1945.

Huovinen on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri. Turun yliopiston lisäksi hän on tehnyt tutkimustyötä Kansanterveyslaitoksella, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella sekä Harvard Medical Schoolissa Bostonissa. Hän on julkaissut yli 400 tieteellistä artikkelia, ja häntä on referoitu yli 12 000 kertaa. Lisäksi hän on ohjannut yli 20 väitöskirjaa ja toiminut lukuisia kertoja vastaväittäjänä. Hän on kirjoittanut myös useita oppi- ja tietokirjoja, ja hänet tunnetaan taitavana tieteen yleistajuistajana.

Professori Huovisen tutkimustyö on painottunut erilaisten infektioiden hoidossa käytettäviin antibiootteihin ja bakteerien antibioottiresistenssiin. Viime vuosina Huovinen on tullut tunnetuksi myös uraauurtavasta tutkimuksesta, jossa selvitetään suolistobakteerien vaikutusta terveyteen.

Suomalaisen Kemistien Seuran, Biobio-seuran ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiön jakaman palkinnon myöntämisperusteissa painotetaan muun muassa korkealaatuista kansainvälistä tutkimustyötä ja innovatiivista tutkimusotetta. Osoituksena Huovisen julkaisutoiminnan merkityksellisyydestä on muun muassa Euroopan kliinisen mikrobiologian ja infektiotautien yhdistyksen myöntämä Award of Excellence -palkinto, jonka Huovinen on saanut ainoana suomalaisena.

Jos tieteen taso ja arvostus rapistuu, hyvinvoinniltamme putoaa pohja.

Yhteistä bakteerit ja politiikka

Huovinen kertoo olevansa kiitollinen joulukuussa saamastaan tunnustuksesta.

– A. I. Virtanen -palkinto on yksi Suomen arvostetuimmista tiedepalkinnoista, joten tunnustus on minulle suuri kunnia, Huovinen kiittelee.

A. I. Virtasen ja Huovisen tutkijan urilta löytyy yhtymäkohtia, vaikka Virtanen olikin koulutukseltaan kemisti. Myös Virtanen opiskeli jonkin verran mikrobiologiaa, teki tutkimustyötä ravitsemuksen parissa ja edisti tutkimuksillaan myös kansanterveyttä.

– Virtanen oli myös bakteriologi, ja hänen mukaansa on jopa nimetty eräs bakteeri – Acidipropionibacterium virtanenii. Lisäksi hänkin oli poliitikko, joka osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Huovinen kertoo ilahtuneensa siitä, että joulukuisessa palkintotilaisuudessa nostettiin myönteisesti esille myös hänen oma poliittinen uransa ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

– Yhteiskunnallinen vaikuttaminen koetaan tiedemaailmassa usein negatiiviseksi asiaksi, mutta näin ei pitäisi olla. Tutkijoiden pitäisi osallistua aktiivisemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun ja puhua tieteen tuloksista ymmärrettävällä tavalla omaa yhteisöään laajemmalle kuulijakunnalle. Tiede on mediassa aivan liian vähän esillä suhteessa sen yhteiskunnalliseen merkitykseen.

– Jos tieteen taso ja arvostus rapistuu, hyvinvoinniltamme putoaa pohja. Ehkä tämäkin palkinto osaltaan kannustaa tutkijoita osallistumaan nykyistä aktiivisemmin yhteiskunnalliseen toimintaan ja keskusteluun, Huovinen lisää.

Professori Pentti Huoviselle myönnettyyn A. I. Virtanen -palkintoon kuului 10 000 euron rahasumman lisäksi hopeinen A. I. Virtanen -mitali sekä kunniakirja.

 

 

 

Lue lisää